Sidford Byes play area design chosen by local schoolchildren

Section 106 funding will pay for £29,000 of improvements to play facility in Byes Lane

Local children at Sidmouth College, Sidbury Primary School and Sidmouth Children’s Centre have chosen the design for eagerly anticipated improvements to the Byes Lane play area in Sidford.

East Devon District Council and Sidmouth Town Council have been working closely together to spend £29,000 on improvements to the play area. The money has been contributed by developers through Section 106 funding, which is given for every new home created in the town. The council chooses to involve the community in how it spends this money.

Children had a choice of two designs for the play area and voted for their favourite. The designs that children chose from were provided by companies in line with the children’s design brief for the area. They came up with the design brief a while ago, when the council visited them all and found out what type of activities they wanted to be able to carry out in the play area.

A total of 404 children voted on their favourite design - 53% chose the winning design by Proludic, which features a small basket swing, climbing equipment and an aeroskate. The design has been approved by Sidmouth Town Council and East Devon District Council.

Councillor Iain Chubb, East Devon District Council’s portfolio holder for the environment said:

I’m always delighted to see play areas where local children and young people have been involved in both the design and the final choice of layout and equipment. We have been using this approach since 2008, working in partnership with town and parish councils and involving the local community. It always ends up with great results.

The Chairman of Sidmouth Town Council, Councillor Jeff Turner commented:

I’m really pleased to see this well used and popular facility getting a much needed renewal and Sidford as a whole benefitting from nearby development.